چهارشنبه, ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-04-24
تبلیغات
تبلیغات
کد خبر: 10201 |
تاریخ انتشار : ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۲ | ارسال توسط :
30 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

پس از نهایی شدن مراحل فنی تحویل هواپیماهای ATR، فردا چهار هواپیما از این خانواده در فرودگاه مهرآباد به زمین خواهد نشست. به نقل از ایسنا، ایران ایر در جریان مذاکرات با شرکت ایرباس، خرید ۲۰ فروند هواپیمای ATR را نیز در دستور کار خود قرار داد. پس از آنکه نخستین ایرباس های خریداری شده ایران […]

پس از نهایی شدن مراحل فنی تحویل هواپیماهای ATR، فردا چهار هواپیما از این خانواده در فرودگاه مهرآباد به زمین خواهد نشست.

به نقل از ایسنا، ایران ایر در جریان مذاکرات با شرکت ایرباس، خرید ۲۰ فروند هواپیمای ATR را نیز در دستور کار خود قرار داد.

پس از آنکه نخستین ایرباس های خریداری شده ایران به ناوگان اضافه شدند، ایران ایر موفق شد قرارداد خود با این شرکت فرانسوی – ایتالیایی را نیز نهایی کند. این در شرایطی است که ایران ایر به طور همزمان قرارداد خرید هواپیما از شرکت بویینگ را نیز نهایی کرده بود.

بر اساس قرارداد امضا شده ATR نخستین فروند از هواپیماهای ایران باید ظرف چند هفته تحویل می داد و بعد از نهایی شدن مراحل فنی و نقل و انتقالات اقتصادی این هواپیماها به ایران ایر تحویل شد و چهار فروند از آنها فردا وارد فرودگاه مهرآباد خواهند شد.

اصغر فخریه کاشان قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بین‌الملل در این زمینه گفته هم اکنون این ۴ هواپیما از سری ATR۷۲۶۰۰ مراحل تحول و تحویل خود را پشت سر می‌گذارد.  برنامه‌ریزی برای تحویل نخستین گروه از هواپیماهای ای. تی. آر آغاز شده است و انتظار می رود فردا هر ۴ فروند هواپیمای خریداری شده در فرودگاه مهرآباد به زمین بنشیند.

با تحویل این هواپیماها تعداد هواپیماهای تحویل شده به ایران بعد از اجرایی شدن برجام به هفت فروند خواهد رسید. پیش از این ایرباس یک فروند ایرباس ۳۲۱ و دو فروند ایرباس ۳۳۰ به ایران ایر تحویل داده بود و پیش بینی می شود در سال جاری میلادی روند تحویل هواپیماها به ایران ادامه داشته باشد.

ایران ایر تا کنون قرارداد خرید ۲۰۰ فروند هواپیما را نهایی کرده که ۱۰۰ فروند آن را ایرباس، ۸۰ فروند را بویینگ و ۲۰ فروند را ای تی آر تحویل خواهند داد.

طبق اعلام وزیر راه و شهرسازی ایران در طول ده سال آینده به ۵۰۰ هواپیمای جدید نیاز خواهد داشت و بناست در این مسیر شرکت های لیزینگ حمل و نقل و صندوق توسعه ملی در تامین منابع مالی مورد نیاز به ایرلاین های ایرانی یاری برساند.

پیش از اجرایی شدن برجام ایران برای دورانی طولانی از خرید هواپیماهای نوساز و مذاکره مستقیم با شرکت های سازنده هواپیما محروم بود. در جریان مذاکرات ایران و شش کشور قدرتمند جهان بندی نیز برای کنار رفتن تحریم های صنعت هواپیمایی ایران در نظر گرفته شد که با اجرایی شد آن فروش هواپیماهای نو به ایران دوباره کلید خورد.

پایان خبر- س ر

منبع خبر ( ) است و فرصت پرس در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 10201 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  09800000000  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه فرصت پرس مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینک کوتاه خبر:
تبلیغات
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط فرصت پرس در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید